Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka

Najnowsze badania dotyczące diety niemowląt wykazały, że najlepiej jest wprowadzać dzieciom gluten w 5. lub 6. miesiącu życia, w zależności, czy karmione jest mlekiem matki, czy mlekiem modyfikowanym.



Na temat wprowadzania dzieciom glutenu jest wiele teorii. Przed rokiem 2007 zespół ekspertów uważał, że gluten należy wprowadzać niemowlakom po 10 miesiącu życia, gdyż miało to zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby trzewnej- celiakii i alergii na gluten. Powtórzono badania i po roku 2007, eksperci zmienili schemat podawania glutenu maluchom. Okazało się,że wcześniejsze podawanie glutenu wręcz zapobiega wystąpieniu celiakii. Gluten powinno się zacząć podawać pod koniec pierwszego półrocza życia dziecka. Badania nad wiekiem dzieci, u którzch należy podawać gluten, wciąż trwają.


schemat zaprezentowany przez BoboVitę

Co to jest GLUTEN?
Gluten jest białkiem pochodzącym z pszenicy, jęczmienia, owsa czy żyta. Produkty wysoko-glutenowe to głównie produkty mączne, np. makaron, pieczywo, ciasta. Gluten w mniejszych, a czasem nawet śladowych ilościach znajduje się na przykład w wędlinach i serach, płatkach kukurydzianych, czy majonezie.
Produkty bezglutenowe są wyraźnie oznaczone napisem lub symbolem produktów bezglutenowych.





Wprowadzenie glutenu u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.

Gluten do diety dziecka karmionego MM należy wprowadzić w 6. miesiącu życia. Zaczynamy od 2-3 g produktu glutenowego na 100g posiłku na dobę.Po 2 miesiącach dochodzimy do 2 łyżeczek produktu glutenowego na 100g posiłku. Niektórzy twierdzą, ze po 2 miesiącach karmienia dziecka produktami z dodatkiem glutenu można już wprowadzać pełne posiłki glutenowe.

Wprowadzenie glutenu u dzieci karmionych piersią.

Gluten do diety dziecka karmionego piersią należy wprowadzić w 5., a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Podobnie jak przy karmieniu MM zaczynamy od pół łyżeczki (2-3g) produktu glutenowego na 100g posiłku na dobę.Po jednym miesiącu spożywania przez dziecko glutenu, można zwiększyć dawkę do 2 łyżeczek na 100g przez jeden miesiąc. Po miesiącu takiej dawki produktu glutenowego można wprowadzać pełne posiłki glutenowe.



Do wprowadzenia glutenu synkowi używam kaszki manny firmy Nestle. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz